VD Per Norlén kommenterar nobelpriset i fysiologi eller medicin 2018

Tasuku Honjo & James Allison share the 2018 Nobel Prize in Physiology or Medicin. Bild: Wikimedia Commons

Måndagen den 1 oktober stod det klart att James P. Allison och Tasuku Honjo tilldelas 2018 års nobelpris i fysiologi eller medicin för deras upptäckt av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer– en upptäckt som Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet bedömer ”har revolutionerat behandlingen och förändrat vår syn på hur cancersjukdomar kan behandlas.”

VD Per Norlén kommenterar:

”James Allisons och Tasuku Honjos banbrytande forskning har i grunden förändrat synen på cancer. Den har med kunskapen om hur vårt eget immunsystem kan användas i kampen mot cancer resulterat i ett helt nytt sätt att behandla cancer.

Vårt arbete på Alligator hade inte varit möjligt utan deras forskning. Sedan det första immunterapiläkemedlet, CTLA-4-antikroppen Yervoy godkändes 2011, har cancerforskare världen över arbetat vidare med att utveckla effektivare behandlingar som utnyttjar kroppens naturliga försvar mot cancer och på samma gång minimerar de inte så sällan svåra biverkningarna.

Jag är stolt över att Alligator idag kan bygga vidare på de immunterapi-behandlingar som en gång etablerades av Allison och Honjo. I synnerhet vår bispecifika läkemedelskandidat ATOR-1015, nästa generationens CTLA-4 antikropp, är sprungen ur Allisons banbrytande upptäckter.

Vi är tacksamma över dessa två forskares engagemang och hur denna kunskap förbättrat för cancerforskningen och patienter som lever med cancer. Deras upptäckt har banat vägen för nya behandlingar av denna, många gånger förödande, sjukdom.”

Se Alligators vd Per Norlén gästa Börslunch för att prata om Nobelpriset i medicin och framtiden inom immunterapi här.

 

Kategoriserad som
, ,
Uppdaterad 2022-09-20