Alligator Bioscience och Aptevo Therapeutics meddelar fas 1-data för studie med ALG.APV-527 monoterapi som visar att 60% av de utvärderade patienterna erhållit Stable Disease

  • Tidiga data indikerar klinisk aktivitet i flertalet solida tumörtyper
  • Förlängd tid med stabil sjukdom i över 11 månader uppnådd hos bröstcancerpatient
  • Gynnsam farmakokinetik, säkerhet och tolerabilitet observerad
  • Data presenterad den 14 september vid European Society of Medical Oncology Congress 2024

Lund Sverige och Seattle, Washington, 16 september 2024 – Alligator Bioscience AB (Nasdaq Stockholm: ATORX, “Alligator”) och Aptevo Therapeutics (”Aptevo”) (Nasdaq: APVO) meddelar idag positiva interimsdata från doseskaleringen i bolagens fas 1-studie som utvärderar ALG.APV-527 för behandling av solida tumörer som sannolikt uttrycker tumörantigenet 5T4. Resultaten, vilka inkluderar klinisk aktivitet, säkerhet och tolerabilitet, samt farmakokinetik och farmakodynamik, presenterades i en poster, lördagen den 14 september 2024, vid European Society for Medical Oncology (ESMO) årliga kongress 2024 i Barcelona, Spanien.

ALG.APV-527 är en first-in-class bispecifik antikropp som binder 4-1BB och tumörantigenet 5T4. Kandidaten utvärderas i en multicenter doseskaleringsstudie som har inkluderat 18 patienter i säkerhetsanalysen. Dessa patienter har fått flera tidigare behandlingsomgångar för behandling av solida tumörtyper. Studien närmar sig full rekrytering och interimsresultaten inkluderar:

Klinisk aktivitet/effekt

  • Nio av de 15 patienter som utvärderats för effekt (60 %) har uppnått stabil sjukdom (En. Stable Disease ”SD”) som bästa svar på behandling
    • Den längsta uppnådda tiden för SD uppmättes hos en bröstcancerpatient som vid studierekrytering hade en progressiv sjukdom, men som uppnådde SD och kvarstod i studien i över 11 månader. Patienten övergick framgångsrikt två gånger till en högre dosnivå
    • En patient med tjocktarmscancer med bibehållen SD i över fyra månader står kvar i studien

 Säkerhet och tolerabilitet

  • ALG.APV-527 visade en gynnsam säkerhet- och tolerabilitetsprofil i samtliga doskohorter
  • En högsta tolererad dos (En. Maximum Tolerated Dose, MTD) har inte identifierats 

Belägg för gynnsam farmakokinetik och biologisk aktivitet hos ALG.APV-527

  • ALG.APV-527 uppmättes i blodet hos samtliga patienter, där serumkoncentrationen överensstämde med administrerad dos och prekliniska prediktioner
  • Analyser av biomarkördata bekräftade ALG.APV-527s biologiska aktivitet

“4-1BB har i decennier varit en intressant målmolekyl, men dessvärre också kopplad till för höga toxiciteter. Nya bispecifika metoder som i denna studie möjliggör för oss att maximera antitumörimmuniteten och samtidigt begränsa den systematiska toxicitet som tidigare varit kopplad till denna nyckelreceptor inom immunstimulering. Mot denna bakgrund är dessa fas 1-resultat mycket lovande, där ALG.APV-527 visar en god säkerhetsprofil och där 60 % av de patienter som utvärderats uppnår stabil sjukdom, dvs. att deras sjukdom inte utvecklas över tid. En av dessa patienter är en bröstcancerpatient som vid behandling enbart med ALG.APV-527 har uppnått stabil sjukdom i över 11 månader. Det gläder oss att se tecken på klinisk aktivitet, vilket understryker potentialen kandidaten har att komma patienter med solida tumörer till nytta, något som ytterligare stärks av den goda säkerhets- och tolerabilitetsprofilen,” säger Thomas Marron, MD, PhD, Professor i immunology & immunoterapi och i medicin, hematologi och medicinsk onkologi vid Icahn School of Medicine at Mount Sinai, en av de ledande prövarna i studien.


Om studien
Fas 1-studien med ALG.APV-527 är en öppen multicenterstudie som kommer att inkludera upp till sex kohorter i en 3+3-design*. Studien genomförs i USA hos vuxna patienter med flera solida tumörtyper/histologier som sannolikt uttrycker 5T4-antigenet, inklusive (men inte begränsat till) icke småcellig lungcancer (NSCLC), cancer i magsäcken/gastro-esofagus samt huvud- och halscancer. ALG.APV-527 administreras intravenöst varannan vecka. Studien kommer att utvärdera säkerhet och tolerabilitet, farmakokinetik, farmakodynamik och preliminär anti-tumöraktivitet hos ALG.APV-527.

*I en 3+3 design behandlas kohorter om tre patienter med ökande dosnivåer. Om minst två av tre, eller sex patienter drabbas av en dosbegränsande toxicitet (En. Dose Limiting Toxicity, DLT) avbryts dosupptrappningen vid den aktuella dosnivån.


Om ALG.APV-527
ALG.APV-527 är en bispecifik 4-1BB-agonist, som endast är aktiv vid samtida bindning till 4-1BB och 5T4. Molekylen har potential att vara av klinisk nytta då 4-1BB har förmågan att stimulera de immunceller (antitumör-specifika T-celler) som är involverade i tumörbekämpning, vilket gör 4-1BB till ett synnerligen tilltalande mål för immunterapi av cancer. 5T4 är ett tumörassocierat antigen som uttrycks under fosterutvecklingen men även är överuttryckt på ett antal solida tumörer, däribland icke småcellig lungcancer (NSCLC), bröst-, huvud- och hals-, livmoderhals-, njur-, mag-, tjock- och ändtarmscancer.

Data från prekliniska studier har publicerats i den expertgranskade publikationen Molecular Cancer Therapeutics, en tidskrift från American Association for Cancer Research (AACR). Studien, som belyser molekylens differentierade utformning som minimerar systemisk immunaktivering, och samtidigt möjliggör mycket effektiva tumörspecifika svar, visar på läkemedelkandidatens potenta aktivitet i prekliniska modeller.


Uppdaterad 2024-09-16